12 Mayıs 2013 Pazar

Yazılım Kısa Tarihi

Bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler ve bilgisayarın hızla hayatımıza girmesi bilgisayarın kullanım alanlarını da arttırdı. Bilgisayarın çalışma yöntemi ilk etapta matematiksel işlemlere dayanır. Ancak çeşitli programlama dilleri ile hazırlanan yazılımlar sayesinde artık bilgisayar bir çok alanda kullanılabiliyor.
 Öze
llikle internetin hayatımıza girmesi bilgisayarın önemini daha da arttırmıştır. Personel Computer (PC) adını alan bilgi-sayarlar gelişim süresi içerisinde sürekli yenilenerek ebatları da küçülmüştür. Bilgisayar sektöründe yaşanan gelişmelere bağlı olarak, bilgisayar satışlarında da fiyatlar sürekli düşüş göstermiştir. Tüm bu değişimler yazılım sektörünün önemliliğini ve gerekliliğini de ön plana çıkarmıştır.

Yazılım tarihinde, ilk hafızalanmış program, 1949′da Cambridge EDSAC bilgisayarda kullanılır. Program içerisinde yaşanan hatalar ilk etapta sadece hata olarak isimlendirilse de, sonrasında programda yaşanan aksaklıklar “bug” bu hataları düzeltmeye de “debugging” denilmeye başlandı. 1953 yılına kadar İngiltere’de yapılan program araştırmalarının merkezi ABD’ye taşınır. Bilgisayarın sürekli programlanmasına en iyi çözümü 1953 yılında IBM’de projenin lideri 29 yaşındaki John Backus sunar. Formula Traslator programının kısa adı FORTRAN’dır. Günümüzde hala kullanılan FORTRAN, 1966 yılında American National Standards Institute tarafından resmi olarak standartlaştırılarak ilk programlama dili olur. FORTRAN bilimsel uygulamalar için standartlaşırken, COBOL (Common Business Oriented Language) A.B.D hükümeti tarafından üretilir. Yazılım yüzünden meydana gelen en büyük hata, ABD’de Venüs gezegenini keşfetmesi için üretilen Marier 1 isimli uzay aracının yörüngesinin dışına çıkması olmuştur. 22 Temmuz 1962 sabahı uzaya fırlatılan araç 4 dakika sonra belirlenen yörüngenin dışına çıkar ve herhangi bir yere zarar vermemesi için imha edilir. Yapılan araştırmalar, FORTRAN dilinde yazılan programda aynı eşitlikte kullanılan yanlış bir karakterin buna yol açtığı ortaya çıkar. Buda yazılımın ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar hassas olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yazılım mühendisliği kavramı ilk olarak 1968 yılında Almanya’nın Garmisch kentinde düzenlenen bir konferansta kullanılır. Bu konferansta programlama kavramında yazılımı disiplin altına alan köklü bir değişiklik başlatır. Yapısal Programlama adı verilen bu devrim, ilk kez 1971 yılında icat edilen Pascal dilinde kullanılır. Çalışma ilk olarak ABD Savunma Bakanlığı tarafından güvenlik gerektiren önemli yazılımların yazıldığı Ada programlama dilinde kullanılır. 1970′lerden sonra farklı programlama dilleri ortaya çıkar ve her türlü yazılım üretimi yapmak için alternatifler çoğaltılır. Bilgisayarların hayatımıza girmesi ile bazı komutlara ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaçları gidermek için temelleri atılan yazılım üretim alanı, hızlı gelişmelerle başlı başına bir sektör haline gelmiştir. Şimdilerde bakkaldan, büfeden tutunda cumhurbaşkanlığına kadar her yerde farklı bilgisayar yazılımı kullanılıyor. İşte tüm bunlar yazılım gerekliliğini ve önemliliğini gözler önüne seriyor. Yazılımın tarihi bilgisayar kadar eski değil belki, ama gerekliliği bilgisayar teknolojisinde yaşanan gelişmelerle birlikte kendini hissettiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder