13 Mayıs 2013 Pazartesi

Arçelik A Sınıfı Enerji

Enerji Sınıfı Nedir?
 Günümüzde teknolojik gelişim birçok farklı faktörle beraber gelişim göstermektedir. Teknoloji ürünlerinin donanımsal gelişimleri sıklıkla artarken boyutlarının küçülmesi de diğer bir ilerleyiş teması olarak göze çarpmaktadır. Elektrikle çalışan cihazların elektrik tüketiminin gün geçtikçe daha azalış biçiminde programlanan tasarımları diğer bir teknolojik rekabet alanını oluşturmaktadır. A+ enerji sınıfı günümüzde en çok duyduğumuz harf ve matematik işareti birleşimi halini almıştır. Peki bu birleşimin açıklaması nedir?








Enerji tüketimi elektrikle çalışan cihazlar için kaçınılmaz bir çalışma süreci sonucudur. Her elektrikli cihaz mutlaka elektrik harcar ancak bu elektrik harcama durumu aynı boyutlarda, aynı fiyatlarda ve aynı teknolojik özelliklerde ürünlerde bile farklıdır. Bu farklılığın nedeni kullanılan teknolojidir. En verimli A’dan en verimsiz G’ye kadar yapılan enerji verimlilik sınıflandırmaları sayesinde hangi cihazın daha az elektrik tüketerek çalıştığı görülür. Bu testler son derece kolaydır. Örneğin bir çamaşır makinesi, kurutuculiçin genellikle 6 kg yük için, 60 derecede yıkanan pamuklular için kg başına harcanan elektriğin KWh cinsinden miktarlarla sınıflandırma yapılır:
  A sınıfı elektrik tüketimi 0.55kW’dan az elektrik tüketimiyle, B sınıfı elektrik tüketimi 0.64 kW’ten az tüketimle ve C sınıfı elektrik tüketimi de 0,73 kW ‘tan az tüketim olduğundaki enerji tüketim performanslarında yapılan sınıflandırmalardır. Ayrıca  Dsınıfı <0.73, E<0.82, F<0.91,G<1.00 kw tüketim durumlarındaki sınıflandırmalardır.
  Soğutucular, Dondurucular ve Buzdolapları Endeks cihazın hacmi göz önünde bulundurularak çektiği elektriğe bağlıdır ancak ölçüsü KWh değildir. Rakamsal karşılıkları da aşağıdadır:

 A++    A+       A         B         C         D         E         F         G
<30     <42     <55     <75     <90     <100   <110   <125   >125


Teknolojideki ilerlemeler sonucunda A+ ve A++ sınıfları eklenmiştir. F ,G gibi sınıflandırmalarda günümüzde üretilen teknolojik cihazlarda çok az görülür.
Bulaşık makineleri için en yaygın “12 bölmeli” bulaşık makineleri için elektrik harcamasıysa aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır:

A         B         C         D         E         F         G
<1.06  <1.25  <1.45  <1.65  <1.85  <2.05  >2.05
  Arçelik A.Ş. , beyaz eşya sektöründe bir yeniliğe imza atarak, kendi sınıfında dünyanın en az elektrik enerjisi tüketen, ilk A+++ No Frost buzdolabını üretmiştir. İki yıl önce kendi sınıfında dünyanın en az enerji tüketen A++ enerji sınıflı Siyah Orbitali geliştiren Arçelik, teknolojisini bir adım daha ileri götürerek A++ enerji sınıfından %26 daha az enerji tüketen A+++ enerji verimliliğine sahip buzdolabını geliştirerek teknolojisinin ne boyutta olduğunu sergilemiştir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder